onafhankelijk-clientondersteuning-belangen-behartigen-samen-vechten-voor-je-recht
Stanley ter Haar StraatadvocaatStraatadvocaat

Onafhankelijk Clientondersteuning

Onafhankelijk Clientondersteuning
Stanley ter Haar/ Straatadvocaat 
Infoformatie Onafhankelijke clientondersteuning

05-Aug-2019/ Leeuwarden

Onafhankelijke cliëntondersteuning wat is het ? en waarom is het belangrijk?

Als je te maken hebt met een complexe zorgvraag of een lastige situatie in je leven. Kan het soms moeilijk zijn om zelf de juiste keuzes te maken. Je hebt misschien behoefte aan iemand die met je meekijkt en meedenkt. Iemand die je helpt om je weg te vinden in het zorglandschap. Iemand die jouw belangen behartigt en je ondersteunt bij het voeren van gesprekken met de gemeente, zorgaanbieders of andere instanties. Iemand die onafhankelijk is en niet verbonden is aan een bepaalde organisatie of belangengroep.

Een onafhankelijke cliëntondersteuner
kent de mogelijkheden en de wet.

Dat is precies wat een onafhankelijke cliëntondersteuner doet. Een onafhankelijke cliëntondersteuner is een professional. Hij of zij kan jou helpen bij het regelen van de zorg of ondersteuning die je nodig hebt. Of het nu gaat om preventieve zorg, participatie, welzijn, maatschappelijke ondersteuning, jeugdhulp, onderwijs, wonen, werk of inkomen. Een onafhankelijke cliëntondersteuner kent de mogelijkheden en de wet. Hij kan je informeren, adviseren en begeleiden bij het aanvragen of organiseren van passende zorg en/of ondersteuning.

Onafhankelijke cliëntondersteuning is een wettelijk recht voor iedereen die gebruik maakt of wil maken van zorg of ondersteuning op basis van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), de Wet langdurige zorg (Wlz) of de Jeugdwet. Maar ook als je nog geen indicatie hebt of geen gebruik maakt van deze wetten, kun je een beroep doen op een onafhankelijke cliëntondersteuner. Bijvoorbeeld als je preventief wilt voorkomen dat je in de problemen komt of als je wilt weten welke mogelijkheden er zijn om mee te doen aan de samenleving.

Onafhankelijke cliëntondersteuning is belangrijk omdat het bijdraagt aan de participatie en zelfredzaamheid van de Nederlandse burgers. Een onafhankelijke cliëntondersteuner kan je helpen om meer grip te krijgen op je eigen situatie en om zelf de regie te houden over je leven en zorg. Een onafhankelijke cliëntondersteuner kan ook een brug slaan tussen jou en de instanties waar je mee te maken hebt, door te bemiddelen, te vertalen of te verduidelijken wat er speelt. Een onafhankelijke cliëntondersteuner kan ook een rol spelen bij het voorkomen of oplossen van klachten of conflicten.

Alle rechten voorbehouden
© 2023 Stanley ter Haar| © 2019 Stanley ter Haar

Plaats hier je reactie

Vind ik leuk Like
0
Geweldig Geweldig
0
Boos Boos
0

Laat een reactie achter.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *