Straatadvocaat als onafhankelijke Clientondersteuner
Desirée van Deurse StraatadvocaatStanley ter Haar StraatadvocaatStraatadvocaat

Straatadvocaat als onafhankelijke Clientondersteuner

Straatadvocaat als onafhankelijke Clientondersteuner
Stanley ter Haar/ Herschreven manifest

15-Okt-2019/ Leeuwarden


Definitie
Onafhankelijk betekent zonder invloed van iets of iemand. Niet afhankelijk zijn van iets of iemand. Het is een situatie waarin je niet onder invloed staat van iemand of iets anders

Onafhankelijke cliëntondersteuning

Hoe is onafhankelijke cliëntondersteuning bij wet geregeld
Artikel 1.1.1 van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) 2015

Het perspectief van de overheid
De waarborg van onafhankelijkheid Wmo onafhankelijke clientondersteuning

De waarborg van onafhankelijkheid behoeft m.i. niet zover te gaan de cliëntondersteuning wordt geboden vanuit een organisatie die onafhankelijk van de gemeente is, maar de gemeente zal wel moeten waarborgen dat de cliëntondersteuning onafhankelijk kan werken.

Straatadvocaat als onafhankelijke Clientondersteuner ?

De straatadvocaat werkt als onafhankelijke cliëntondersteuning. Onafhankelijk te opzichte van zorgorganisaties of de overheid/gemeente. Er is geen financieel belang bij de hulp die hij of zij biedt. Wel kunnen er onkosten worden afgesproken, vaak heeft dit te maken met afspraken op locaties. Het betekent dus dat wil je echt onafhankelijk zijn een straatadvocaat niet in loondienst kan zijn van een zorginstelling of de overheid. Een zorginstelling word immers betaald of deels betaald door de overheid. De kans dat belangen door elkaar heen lopen is in di geval groter. Maar eerlijk is eerlijk. Ook de stadsadvocaten in loondienst begrijpen heel goed wat onafhankelijk weren betekend en hebben expertise ontwikkeld om binnen dit kader zo onafhankelijk mogelijk te opereren.

Conclusie

Hoe onafhankelijker je kunt werken, des te meer kun je het belang van de cliënt centraal zetten. Je kunt je dan beter inleven in de situatie, behoeften en wensen van de cliënt, en je kunt flexibeler en creatiever zijn in het bedenken van oplossingen. Je kunt ook sneller en effectiever handelen, zonder te hoeven wachten op toestemming of feedback van anderen. Onafhankelijk werken vergroot ook je zelfvertrouwen, motivatie en voldoening in je werk. Je voelt je meer betrokken bij je werk en je hebt meer plezier in wat je doet. Je kunt ook meer leren van je ervaringen en jezelf blijven ontwikkelen als professional.

Straatadvocaat als onafhankelijke Clientondersteuner
Binnen een organisatie.

Er zijn ook voordelen tussen en nauwe samenwerking tussen de straatadvocaat en een welzijnsorganisatie. Door een arbeidsbetrekking van de straatadvocaat bij een welzijnsorganisatie ontstaat er ook stabiliteit en duurzaamheid rondom de ondersteuning en dienstverlening. Een arbeidsbetrekking geeft de straatadvocaat meer zekerheid en waardering voor zijn of haar werk, waardoor hij of zij gemotiveerd blijft om zich in te zetten voor de doelgroep. binnen een arbeidsbetrekking bewaart men ook de continuïteit en kwaliteit van het werk. Een arbeidsbetrekking geeft tenslotte meer vertrouwen en respect aan de straatadvocaat vanuit de doelgroep. Plus word de straatadvocaat een onderdeel van een professionele organisatie met een duidelijke visie, missie en strategie.

Onafhankelijk-Stanley-ter-Haar-Straatadvocaat
Alle rechten voorbehouden
© 2019 Stanley ter Haar © Desireé van Deurse 2023 

Plaats hier je reactie

Vind ik leuk Like
0
Geweldig Geweldig
0
Boos Boos
0

Laat een reactie achter.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *