Nachtopvang Leeuwarden Stanley ter Haar Straatadvocaat Leeuwarden geweld Mensenrechten
Stanley ter Haar StraatadvocaatStraatadvocaat

Nachtopvang Leeuwarden

Nachtopvang Leeuwarden
Een schrijnend voorbeeld
Stanley ter Haar /Straatadvocaat 

Een schrijnend voorbeeld van misbruik in de Nachtopvang Leeuwarden

Afgelopen zondag was er een verdrietige situatie bij Nachtopvang Leeuwarden. Een cliënt die was aangemeld door bezorgde familie leden, met een verstandelijke beperking. Werd geïntimideerd en bestolen door een groepsgenoot. Ze pakten zijn spullen af, rookwaren en telefoon. De bewoners van de nachtopvang, stuurde met zijn telefoon berichten naar zijn familie  en vrienden, maar ook mij als straatadvocaat. “ik wil geen contact meer met jullie” De jongen in kwestie is analfabeet en beperkt, hij kon deze tekst niet eens geschreven hebben. Hij had geen idee wat er gebeurde en voelde zich machteloos en bang.

Nachtopvang Leeuwarden is de enige maatschappelijk opvang die te maken krijg met aanmeldingen van mensen met een verstandelijke beperking.

Geweld, diefstal en intimidatie zijn helaas geen op zichzelf staande incidenten binnen de maatschappelijke opvang.Ondanks de inzet van de meedewerkers is dit niet altijd te voorkomen. Door meer en meer aanmeldingen van mensen met een (ernstig) verstandelijke beperking in opvangcentra, worden instelingen opgezadeld met een nieuw en complex probleem. Dit met alle gevolgen van dien. Deze mensen hebben geen vaste woon- of verblijfplaats, geen inkomen, geen zorgverzekering en geen netwerk. Ze zijn kwetsbaar voor uitbuiting, mishandeling, verslaving en criminaliteit. Deze doelgroep heeft dringend behoefte aan passende zorg en begeleiding.

Hoe kan dit gebeuren? Hoe kan het dat mensen met een verstandelijke beperking in de kou worden gelaten door de samenleving? Waar zijn de instanties die verantwoordelijk zijn voor hun welzijn en veiligheid? Waarom is er geen passend aanbod van opvang, huisvesting en zorg voor deze doelgroep?

Met de rug tegen de muur

Als straatadvocaat sta vaak met je rug tegen de muur. Ik stuit op bureaucratie, wachtlijsten, onwil en onkunde. Ik zie dat veel mensen met complexe problematiek  tussen wal en schip vallen. Mensen worden niet gezien, niet gehoord, niet erkend.

Dit moet veranderen. Dit kan zo niet langer doorgaan. De samenleving zou verantwoordelijkheid moeten nemen voor deze kwetsbare groep mensen.  Iedereen heeft het recht om zorg en ondersteuning krijgen die ze nodig hebben en verdienen. Ze hebben het  een waardig bestaan kunnen leiden, met respect en veiligheid.

Daarom roep ik iedereen op om zich in te zetten voor mensen in dit soort kwetsbare situatie. Spreek je uit tegen geweld en intimidatie binnen de maatschappelijke opvang. probeer je te verdiepen in de situatie dak en thuisloos. Wat zou echt de behoefte zijn van iemand in deze situatie. Kan jij dit voorkomen. Meld je  als vrijwilliger, donateur of sympathisant, van organisaties die zich inzetten voor deze doelgroep. We moeten druk uit te oefenen op de politiek en de overheid om actie te ondernemen.

Samen kunnen we het verschil maken. We kunnen deze mensen een stem geven. Samen kunnen we er voor zorgen dat faciliteiten zoals een nachtopvang, veilig zijn voor iedereen. 

Alle rechten voorbehouden
© 2019 Stanley ter Haar © 2023 

Plaats hier je reactie

Vind ik leuk Like
0
Geweldig Geweldig
0
Boos Boos
0

Laat een reactie achter.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *