Het belang van de straatadvocaat Stanley ter Haar Gemeente Leeuwarden LIMOR Opvang en ondersteuning.
Stanley ter Haar StraatadvocaatStraatadvocaat

Het belang van de straatadvocaat 

Het belang van de straatadvocaat
Stanley ter Haar/ Herschreven manifest

04-Okt-2019/ Leeuwarden

Mijn naam is stanley ter Haar en ik ben een straatadvocaat. Ik wil ik je graag meer vertellen over het werk van een straatadvocaat. Een straatadvocaat is een vertrouwenspersoon en belangenbehartiger die de kant kiest van mensen of ondernemers die in een kwetsbare situatie. Hij helpt hen om hun rechten te kennen en te verdedigen, om toegang te krijgen tot de hulpverlening en om hun stem te laten horen in de samenleving.

Het belang van de Onafhankelijk

Een straatadvocaat is geen hulpverlener, maar een bondgenoot. Hij werkt onafhankelijk van de instanties, zoals welzijnsorganisaties. Maar ook de overheid, gemeente of provincie. De Straatadvocaat  kan bemiddelen, onderhandelen, adviseren en ondersteunen. Hij kan ook kritisch zijn, signaleren en agenderen. Hij komt op voor de individuele en collectieve belangen van zijn cliënten. Ook kan de stratadavocaat ene ondersteunden/ adviserende  rol spelen binnen het bedrijfsleven. Het gaat hier dan om kleine bedrijven die te te maken hebben met buarocratiee vraagstukken, zoals aanvragen, rechten, plichten. De straatadvocaat is net zo als ieder anders mens een idividu met zijn of haar kwaliteiten. Het is daarom ook belangrijk dat de straatadvocaat zosnel een cliënt doorverwijzd wanner de hulpvraag niet binnen zijn of haar expertitie licht.

Mobiel en actief

Een straatadvocaat mobiel hij kan snel ter plaatse zijn en werkt zo min mogelijk op kantoor (outreachende werkwijze). Hij zoekt actief mensen op die tot de doelgroep kunnen worden gerekend, kent de ‘rafelrand’ van de samenleving en (onder)zoekt actief de mogelijkheden tot samenwerking met álle betrokkenen: mantelzorgers, hulpverleners en maatschappelijke dienstverleners (sociale dienst, woningbouwverenigingen, politie, onderwijs, gemeenten).

Stanley ter Haar LIMOR Leeuwarden

Juridiche kundig /belangenbehartiger

Een Straatadvocaat staat mensen bij op juridisch gebied bij procedures, en vergroot daarmee de kans op maatschappelijk herstel. Hij/zij kan bijvoorbeeld helpen bij het aanvragen van een uitkering, het regelen van schuldhulpverlening, het vinden van een woning, het indienen van een klacht, voorbereiding op een rechtszaak of het voorkomen van een uithuiszetting. Hij kan ook optreden als gemachtigde of als getuige in rechtszaken.

Het belang van de straatadvocaat Tot Slot

De straatadvocaat, is dus een waardevolle aanvulling op het bestaande aanbod van dienstverlening en hulpverlening. Elke hupvraag staat centraal en er is geen contra-indicatie. Er word een brug geslagen tussen verschillende partijen die betrokken zijn bij deze complexe problematiek. Hij kan een verschil maken in het leven van mensen die vaak aan de rand van de samenleving staan, of anders in een uitzichtloze situatie zouden belanden. Hij kan bijdragen aan een meer humane en rechtvaardige behandeling van burgers.

Alle rechten voorbehouden
© 2019 Stanley ter Haar © 2023 

Plaats hier je reactie

Vind ik leuk Like
0
Geweldig Geweldig
0
Boos Boos
0

Laat een reactie achter.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *