Gevolgen stakingen Jeugdzorg Desireé van Deurse Straatadvocaat Jeugdzorg Mensenrechten
Desirée van Deurse StraatadvocaatStraatadvocaat

Gevolgen stakingen Jeugdzorg.

Gevolgen stakingen Jeugdzorg
Desireé van Deurse/ Straatadvocaat

01-jan-2023 /Heerlen

Gevolgen stakingen Jeugdzorg. Sinds 10 oktober 2022 heeft het personeel BJZ besloten te gaan staken. Nu ondersteun ik al een hele tijd een gezinnetje waarin er veel aan de hand is en alles wat er maar mis kàn gaan, ook echt misgaat. Bij de situatie zijn minderjarige kinderen betrokken die veelvoudig worden blootgesteld aan huiselijk geweld en dreigen te verzuipen in een vechtscheiding.

Na heel wat escalatie, strenge mails van mij, politiemeldingen enz. Heeft de rechter dan eindelijk een OTS uitgesproken. Ik heb mijn eigen mening aangaande de werkwijze van  jeugdzorg, maar in deze casus stond ik bijna te juichen. Eindelijk iemand die verantwoordelijk is  om deze kinderen te helpen maar ook te  beschermen.

Optimistisch

Ik ben optimistisch ingesteld, dus daar waar vader de moed in z’n schoenen voelde zinken nog harder dan de Titanic onder water ging, zag ik nog steeds mogelijkheden. Vol goede moed en gepaste blijdschap vertrok ik dan ook vandaag naar locatie om het RTO waar we al zo lang voor aan het knokken waren bij te wonen. En dat nog vóór de kerst ! Jeeee
En toen kwam murphy’s law weer in het spel. De gezinsvoogd was plotseling ziek en kon niet meer aanschuiven. Wel adviseerde hij om het rto toch door te laten gaan zodat er onderling al wat afspraken gemaakt konden worden.
Dus netjes op tijd was ondergetekende aanwezig. Vader en stiefmoeder waren er ook. En voor de rest NIEMAND. En om het nog erger te maken had die voogd ook nog eens geen spreekruimte gereserveerd.
Het was duidelijk dat we vandaag niet verder gingen komen en de kinderen dus nog langer zonder de noodzakelijke hulp zitten. En weetje? Ondanks alles was ik blij er te zijn voor deze mensen, want ik had me niet kunnen/willen voorstellen dat zij daar helemaal alleen had gestaan, volledig aan hun lot overgelaten. Dat doet iets met een mens he, als je je kinderen wilt beschermen tegen verdriet en pijn, maar tegelijk zo’n onmacht voelt.
Het roept emoties op
Nadat vader z’n emoties geuit had, heb ik met hem wat praktisch advies gegeven over hoe nu verder voorlopig.  Daarna een stevige mail opgesteld waarin ik à la straatadvocaat- stijl mensen op vriendelijke, maar vooral Dringende wijze diverse betrokken professionals aanspreek op hun verantwoordelijkheden  voor deze kinderen.
De mail is inhoudelijk wat complex raakte een snaar, gezien het feit dat er binnen een uur een reactie terug kwam. De zorgverlener gaf aan dat de bureaudienst nu een hoop dingen weigert te doen vanwege de stakingen in de Jeugdzorg. En dat ze begrijpt dat haar woorden niets betekenen, omdat wij ze onmogelijk kun verifiëren of het de waarheid is.
Uit haar mail bleek echter wel dat we deels toch dezelfde zorgen hebben, deze heeft zij dan ook geuit bij BJZ en ook vindt zij als professional net als ik dat BJZ haar verantwoordelijkheid vandaag onvoldoende genomen heeft. Dat is mooi, want dit gaan we volgend jaar echt nog wel bespreken en hier zijn we nog niet klaar mee. Het kan en mag niet zo zijn dat door de stakingen de veiligheid van het kind in het geding komt.
Gevolgen stakingen Jeugdzorg Desirée van Deurse Stanley ter Haar Straatadvocaat mail 2

Uit de mail bleek

Gevolgen stakingen Jeugdzorg. Liever ben ik een  crisis voor, voor  kinderen is dit er altijd één te veel!
Als bij Jeugdzorg de belangen van de kinderen werkelijk voorop hadden gestaan, dan hadden ze dit anders aangepakt. Ik vind daar iets van!
Opkomen voor degenen wiens stem gesmoord word, dat is wat we doen! En daar ben ik héél fel in om die stem te beschermen. We gaan dus gewoon in Januari nog harder doorpakken om de belangen van dit gezin te behartigen.
En in tegenstelling tot BJZ, staken wie NIET! Ook beschikbaar tijdens de kerstvakantie. Als zij ons nodig hebben, dan zullen we er staan! Ik en de rest van het team.
Alle rechten voorbehouden
© 2019 Stanley ter Haar © Desireé van Deurse ©2023

Plaats hier je reactie

Vind ik leuk Like
2
Geweldig Geweldig
3
Boos Boos
0

Laat een reactie achter.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *