Desiree van Deurse Nieuwjaarswens
Desirée van Deurse Straatadvocaat

Desiree van Deurse Nieuwjaarswens

Desiree van Deurse Nieuwjaarswens
Straatadvocaat

01-jan-2023 /Heerlen

Nog even genieten van de laatste paar dagen vakantie met het gezin. Of ja, vakantie, ik zou het eerder de ‘standy- by’ dagen of ‘energie-bespaarstand’ dagen noemen. Naast alle mooie en vrolijke berichten van feestvierend nederland, stoppen de problemen waaronder mensen gebukt gaan natuurlijk niet.

Wanneer je mensen helpt, betekent dat dus dat je eigenlijk nooit écht vakantie hebt. Je bent en blijft bereikbaar voor hen die in nood zijn. En soms is dat nodig he! Het leed dat sommige mensen dragen voel ik met hen mee en gaat mij aan het hart (soms letterlijk). En als beloning voor deze werkwijze kunnen wij met ons team terugblikken op aardig wat succesverhalen. Zelfs in de drukke decembermaand kunnen voorkomen dat een aantal mensen dakloos raakten. Maar ook, brieven van de officier van justitie met het verlossende woord dat er geen vervolging meer zal plaatsvinden. Na meer dan een jaar tijdens de feestdagen als een soort cadeautje vielen ze op de mat bij mensen die we ondersteund hebben bij het in verzet gaan tegen een strafbeschikking. Allemaal mensen die hun nieuwe jaar positief tegemoet gaan. Dat is het mooiste wat er is, samen bouwen aan een betere toekomst!

Nu zat ik gezellig de oudejaarsconference 2022 van Guido Weijers te kijken met zijn anekdote over van Lienden met de beroemde/ beruchte mondkapjesdeal die hij vorig jaar sloot, en dit jaar door de mand gevallen is. Guido stelt terecht de vraag of ‘het een slechte deal is wanneer heel nederland je haat, maar je hebt wel 9 miljoen verdiend’ ?

“ja maar hij heeft gelogen. Ja, zo gaat dat in Nederland. Wanneer je een keer liegt dan is dat vooral vervelend voor de mensen om je heen. Lieg je 2x of meer zoals Sybert van Lienden dan haat op een gegeven moment heel Nederland je en lieg je altijd, dan ben je minister president”
Op dat moment barstte de zaal in lachen uit.

Waarom beginnen we daar massaal om te lachen? Ik denk, dat dat is omdat we het herkennen. Humor is namelijk een schitterende manier om pijnlijke waarheden bloot te leggen en bespreekbaar te maken. Die ontwapenende manier van communiceren zet ik zelf in mijn gesprekken als straatadvocaat dan ook regelmatig in. De machtige mensen die op mijn pad komen hebben vaak allemaal de zelfde stugge maniertjes en door af en toe wat gepaste humor door je procedure heen te gooien dwing je mensen om out of the box te denken, en dat is weer bevorderlijk om tot oplossingen te komen samen. Het opent deuren die anders gesloten zouden blijven. Daar heb je geen peperdure universitaire opleiding voor nodig. Je hoeft het alleen maar te dúrven doen en kunnen aanvoelen wanneer er ruimte voor is.

Maar even terug naar ‘miljoenenman’ van Lienden. Met dit voorbeeld word namelijk een probleem aangekaart waar rechtszoekenden tegenop boksen, namelijk: rijke mensen liegen, minderbedeelden zijn daar de dupe van, kunnen zich vervolgens niet goed verweren en de rijke mensen komen met die leugens weg.

En daar komen wij straatadvocaten in beeld. Het is namelijk geen geheim dat de meesten van ons een heuse allergie voor onrecht hebben. Wij hechten veel waarde aan een goed moreel kompas waarbij we met stevige normen en waarden met elkaar omgaan. In de zaken die wij voorgeschoteld krijgen zien we doorgaans dat mensen alles behalve netjes behandeld worden. En de rechtspraak, die bepaalt vervolgens hoe onbehoorlijk bestuurders en machtige ambtenaren met de burgers mogen omgaan.

Naast dat wij vinden dat iedereen recht heeft op een goede verdediging hebben wij tegelijk ook niet de illusie dat het er in de buitenwereld sprake is van fair play. Wij kennen de spelletjes en tactieken die door de raadsheren van de tegenpartij gebruikt worden. In een rechtbank gaat het ook niet om wat je wéét, maar om wat je kunt bewijzen en van die wetenschap maken deze mensen handig gebruik.

Wij nemen echter de tijd om voor de procedures een stevig dossier op te bouwen, waarin we alvast vooruit lopen op argumenten van de tegenpartij en deze direct counteren. En soms laten we zelfs bewust ruimte voor de tegenpartij om een foutje te maken, zodat de rechtspraak ter plekke kan zien wat wij bedoelen.

Wanneer er iemand binnenkomt met een heel verhaal vol met emotie, dan denk ik altijd terug aan een uitspraak van een oude werkgever: “ problemen kennen we hier niet, alleen uitdagingen” . En wij hebben onze hobby gemaakt van het doorgronden van die uitdagingen en gaan ze graag samen met mensen aan.

Zélfs als die berg uitdagingen/ problemen zo hoog zijn als de mount everest. Ook die kun je beklimmen en de top bereiken. Je moet alleen opstaan zodra je uitglijd.

Dus vol motivatie gaan we dit nieuwe jaar de uitdagingen tegemoet. En er staan spannende dingen op de planning! Maar daarover later meer.

Voor nu wens ik iedereen alle moois en goeds voor 2023!

Alle rechten voorbehouden
© 2019 Stanley ter Haar © Desireé van Deurse ©2023 

Plaats hier je reactie

Vind ik leuk Like
0
Geweldig Geweldig
0
Boos Boos
0

Laat een reactie achter.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *