De onderwijsassistent Desireé van Deurse Straatadvocaat
Desirée van Deurse Straatadvocaat

De onderwijsassistent

De onderwijsassistent
Desireé van Deurse  Straatadvocaat
Hoe een onderwijsassistent ontbijtjes regelt
voor leerlingen in de jeugdgevangenis

23-Sep-2022/Heerlen 

Vandaag hadden wij een bijzondere gast in ons wijkondersteuningsteam Heerlen: een onderwijsassistent die voorheen werkzaam was in de jeugdgevangenis. Zij vertelde ons over haar inspirerende initiatief om voor haar leerlingen ontbijtjes te regelen, samen met een hoop ketenpartners.

Waarom is dat zo belangrijk? Omdat veel van deze jongeren geen gezond of überhaupt geen ontbijt krijgen thuis. Dat heeft niet alleen gevolgen voor hun fysieke gezondheid, maar ook voor hun leerprestaties, motivatie en zelfvertrouwen. Een goed begin van de dag kan een groot verschil maken in hun leven.

Hoe heeft zij dat voor elkaar gekregen? Door niet bij de pakken neer te zitten, maar actief op zoek te gaan naar samenwerking en ondersteuning. Ze heeft contact gelegd met verschillende organisaties en stichtingen in haar gemeente, zoals de voedselbank, de kinderombudsman en het jongerenwerk. Ze heeft ook de politiek betrokken en draagvlak gecreëerd voor haar idee. Zo is er een goed uitgewerkt concept ontstaan, waarbij de leerlingen elke ochtend een gezond en lekker ontbijt krijgen aangeboden op school.

De onderwijsassistent
Desireé van Deurse Straatadvocaat

Wat kunnen wij daarvan leren? Dat het mogelijk is om met een beetje creativiteit en doorzettingsvermogen iets moois te bereiken voor onze doelgroep. Dat we niet alleen moeten denken in problemen, maar ook in oplossingen. Dat we gebruik moeten maken van elkaars kennis en netwerk. Dat we de politiek moeten aanspreken op hun verantwoordelijkheid en invloed.

Daarom heb ik vandaag een aantal namen en stichtingen meegekregen die ons wellicht kunnen ondersteunen voor gemeente Heerlen. Ik ga de komende tijd aan de slag om contact te leggen met deze partijen en te kijken wat we samen kunnen doen om ook hier ontbijtjes te regelen voor onze leerlingen.

Daarnaast ben ik ook benieuwd naar de resultaten van het onderzoek dat de arts maatschappij & gezondheid van de ggd zuid limburg gaat doen vanuit het LUMC naar de effecten van het aanbieden van schoolontbijt bij het reeds lopende project. Dit kan ons waardevolle inzichten geven over de impact van dit initiatief op de gezondheid en het welzijn van de jongeren.

Ik ben weer een hoop wijzer geworden vandaag en ik hoop dat jullie dat ook zijn. Laten we samen werken aan een gezonde basisschool voor iedereen!

Alle rechten voorbehouden
© 2019 Stanley ter Haar © 2023 Desireé van Deurse 

Plaats hier je reactie

Vind ik leuk Like
0
Geweldig Geweldig
0
Boos Boos
0

Laat een reactie achter.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *