Stanley ter Haar is Zwart Straatadvocaat
Blog

Stanley ter Haar is zwart

Stanley ter Haar is zwart. Ik kwam een jongetje van een jaar of 7/8 naar mij toe. “Blegg “jij bent helemaal zwart. Hij keek er ook heel vies bij. Op de achtergrond zag ik een moeder, die toch een wat rood hoofd begon te krijgen en dacht Oooo god daar gaan we dan. Ik keek naar het jongetje echt zon kleine etterbak en moest lachen. nauw  legde ik uit, je hebt goed gezien dat ik een andere kleur heb. Alleen ben ik niet zwart maar bruin. Mijn haren zijn wel zwart.  Het jongetje knikte en antwoorde bijdehand. Nauw ik ben wel helemaal wit. ik dacht okeeee.  Hey zij ik tegen het jongetje, weetje eigenlijk waarom ik een andere kleur heb.  Omdat je niet onder de douche bent geweest.  Moeders vond het te ver gaan. Pim zo kan die wel weer sorry hoor meneer, hij heeft echt een grote mond soms. Geeft niks hoor mevrouw, ik vind het wel een interessant gesprek. Kijk Pim zij ik. Ik ben niet geboren in Nederland, maar aan de andere kant van de wereld en daar schijnt heel veel de zon. En om je te beschermen tegen de zon, krijg je een bruine kleur. Ik denk dat mama ook een beetje bruin word als ze in de zo licht toch?? Pim Jhaa zegt Pim als we op het strand zijn. Maar haar billen en tieten worden niet bruin.  Moeders vond het wel genoeg en verontschuldigde zich en was ondertussen opzoek naar de oren van Pim. Ik kon alleen maar lachen. Maar haar billen tieten worden niet bruin.. Deze jongen, man man man handen vol. 

Moraal van het verhaal.

Wat ik met dit verhaal wil vertellen is dat alles valt en staat met interpretatie. Het gaat niet om wat het jongetje zegt, of hoe hij is opgevoed. Het gaat ook niet de associatie met mijn kleur en viezigheid. Het gaat op de eerste plaats om een kind en op de tweede plaats, hoe ik met een situatie als deze omga. Ik hoef mij niet persoonlijk aangevallen te voelen. Dat is een keuze. Ik hoef ook niet de vraag te stellen waarom deze jongen blijkbaar niet weet waarom mensen bruin zijn. Het zijn allemaal keuzes. Ik kreeg de kans om de jongen uit te leggen waarom mensen bruin zijn. En dit deed dit met liefde. Soms krijgen sociaal emotionele  huis tuin en keuken problematieken een lading die die nergens voor nodig is, keuzes. Niet alles wat mensen doen is goedbedoeld, maar ook niet slecht.

Plaats hier je reactie

Like
0
Geweldig
0
Boos
0

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.