straatadvocaat, Stanley ter haar, leeuwarden,
Straatadvocaat

Nachtopvang Leeuwarden…

Een verdrietige situatie afgelopen zondag bij Nachtopvang Leeuwarden…

De precieze oorzaak weet ik niet, maar steeds meer mensen met een serieuze verstandelijke beperking komen terecht op de nacht opvang in Leeuwarden, met alle gevolgen vandien… Op dit moment behartig ik de belangen van een hele lieve, zachte jongen, ontzettend beleefd, maar wel met een behoorlijke beperking. Deze jongen is analfabeet en is daardoor overgeleverd aan mensen die hij tegenkomt en het beste met hem voor hebben, maar tegelijkertijd ook aan de mensen die hij tegenkomt en die NIET het beste met hem voor hebben.

Afgelopen weekend, kreeg ik vreemde berichten van deze jongen, dat hij niks meer met mij te maken wilde hebben en de discussies zat was.
Ook vrienden en familie kregen ineens spontaan berichten; Ik wil niks meer met jullie te maken hebben, was de boodschap. Ik dacht bij mezelf wat raar, want deze jongen kan niet eens lezen of schrijven. Ik besloot om zelf polshoogte te gaan nemen bij de nachtopvang Leeuwarden.

Bij de nachtopvang aangekomen, kwamen we tot de conclusie dat een groepsgenoot zijn telefoon had afgepakt. Bleek dat ze niet alleen onder zijn naam berichten aan het sturen waren naar mij, vrienden en familie, maar ze hadden ook de ING app op zijn telefoon geïnstalleerd. De bedoeling was deze te activeren, om zo geld van een jongen met een hele zware beperking te kunnen stelen. 🤮 Ik moet eerlijk zeggen, ik was pissed-off!!!

De begeleiders van Zienn hadden ook zo hun vermoedens, maar ja dingen bewijzen is een ander verhaal… Ik vroeg aan hem, weet jij wie je telefoon heeft afgepakt en vervolgens noemde hij een naam. Ik vroeg de begeleiding of ze deze jongen er even bij wouden halen want ik wou wel even met hem praten en vragen waarom hij de telefoon had afgepakt en wat de bedoeling was met het installeren van de ING app, maar daar had de meneer in kwestie niet zoveel zin in en de begeleiders van Zienn konden hem ook niet verplichten met mij in gesprek te gaan. Prima dan bel ik politie, want als er strafbare feiten gepleegd worden, moet daar gewoon direct iets aan gedaan worden.

De politie arriveerde zeer snel en was ook totaal niet gecharmeerd van deze situatie. Wie is die jongen die jou telefoon heeft afgepakt vroeg de agent en je hoeft niet bang te zijn. De jongen die ik bij sta noemde de naam van een jongen die zijn telefoon had afgepakt en de ING app had geïnstalleerd en geld wou oversluizen naar een andere rekening om hier vervolgens van te kunnen profiteren. Nu moest hij zich gelukkig wel direct melden bij de politie.

Waar bent u me bezig jongeman en waarom stuurt u berichten uit naam en met de telefoon van iemand anders vroeg de agent. Lelijke berichten ook nog. De jonge beweerde te willen helpen, de agent vroeg zeer gevat, waar wou je mee helpen, met internetbankieren? Ja zei die ook nog. 🤔 Hoe meer vragen de politieagent stelde, hoe duidelijker het werd dat de situatie niet deugde.

Ik kon het daarom ook niet laten om de jongen aan te spreken op zijn geweten, de verantwoordelijkheid die wij als mens hebben voor onze naasten en helemaal voor mensen met een beperking. Ook probeerde ik de verdachte uit te leggen dat als hij hier mee door zou gaan, hij mij echt vaker op zijn pad tegen gaat komen, want hier ligt voor mij echt de grens. 😡😡 inderdaad, ik kwam wat dreigend over, maar ik had geen keuze. Omdat er geen goede plek is voor deze jongen ,beschermde woonvormen enorme wachtlijsten hebben en een goede indicaties stellen tijdrovend is, moest ik hem met pijn in mijn hart achterlaten bij de nachtopvang in Leeuwarden.

Beste Zienn, we werken nu al een tijdje samen maar dit moet me echt van het hart. Wanneer iemand zich bij jullie aanmeld, die zo beperkt is dat hij of zijn niet opgewassen is tegen de keiharde daklozenwereld, neem de desbetreffende persoon in kwestie dan alsjeblieft in bescherming en zorg vooral zo snel mogelijk voor een passende oplossing voordat deze jongen beschadigd wordt door zijn omgeving. Ik ben bekend met wachtlijsten en bureaucratie, maar als een cliënt niet opgewassen is tegen de harde kern daklozen ontstaan er echt gevaarlijke situaties. Met de landelijk toegankelijkheid gaat het hartstikke goed. Soms gaan er dingen mis, maar weet dat ik voor mijn mensen blijf strijden. Laten we met z’n allen scherp blijven. Zorgen doen we samen, voor elkaar en helemaal voor mensen met een beperking.

Update. Net een gesprek gehad, met de gemeente, Zienn en de jongen in kwestie. Iedereen gaat zijn schouders er onder zetten. Succes allemaal vandaag.

#gemeenteLeeuwarden #Zienn #Legerdesheils

Plaats hier je reactie

Like
0
Geweldig
0
Boos
0

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.