Het redder syndroom Stanley ter Haar
Blog

Het redder syndroom

Het redder syndroom .Dit is voor iedereen met het ik wil een ander redden syndroom. wake up and smell the coffee. Jarenlang ben ik zo dom geweest om van het probleem van iemand anders mijn probleem te maken, met alle consequenties van dien. Soms was ik hulpverlener en was het mijn baan, soms ook niet. Iemand helpen een vriend of je partner is, niet meer maar ook niet minder dan wat je kan doen. Iemand redden is een ander verhaal.

Het redder syndroom is zinloos

Het Is totaal zinloos om iemand anders te willen redden ten koste van jezelf. Want daar gaat dit verhaal over. Je kan een mens niet redden dit moet hij of zij  zelf doen. Elke relatie is een wisselwerking van geven en nemen en heeft een gezonde basis nodig waarop een ieder zichzelf kan redden. Als jij alleen maar moet geven, loop je leeg. Er blijft weinig van jezelf over. En wat zegt het eigenlijk over jezelf, wanner je een ander helpt te koste van jezelf. Waar ben jij in het verhaal je eigen leven. Nou ik was er niet in mijn eigen leven, voor mij zelf. Ik cijferde mezelf compleet weg om mij vervolgens genaaid te voelen. (Herkenbaar) Mocht jij jezelf nog afvragen waarom jij genaaid en gebruikt wordt. Je/wij laten onszelf naaien en gebruiken, het een keuze. Stop met jezelf wegcijferen en hou van jezelf. Er zijn grenzen, maar jij en ik verleggen deze steeds. Zo is nee geen nee en ja geen ja.

Ik spreek uit ervaring. Gerezen zijn heel belangrijk. Ik was drukker bezig met het redden van de mensen om mij heen, dan dat ik bezig was met mezelf. Dit brak me op. Logisch. Het mooiste van het verhaal is dat je alles geeft maar ook nog eens stank voor dank terug krijgt, in de meest verschrikkelijk Vrom. Misschien is het terecht, want eigenlijk ben je druk met een ander om niet bezig te zijn met jezelf (Herkenbaar ??)

Zie iemand redden, als werken bij de KNRM. Wanneer een drenkeling in paniek is en de redder niet op zichzelf past, verzuipen alle bij. Niet langer maak ik van het probleem van iemand anders, die van mij zelf. Nog wil  de dupe zijn van de trauma’s van iemand anders. Ik neem verantwoordelijkheid voor mijzelf en daarmee ook voor mijn omgeving, dus een ander. Wees waakzaam redder. Een relatie in welke Vrom dan ook, liefde, vriendschap of werk moet stromen. Is dit niet het geval dan is het toxic.

Bron: Stanley ter Haar 

Plaats hier je reactie

Like
15
Geweldig
8
Boos
3

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.